Sydsjællands Amatørgeologiske Forening
S.A.F.
. Forsiden Bestyrelsen Aktiviteter Medlemskab Medl.bladet Turbilleder .
. Nye fund Foreningsnyt Biblioteket S.A.F.s venner Stenmessen Links .
. Aktivitetsaftener Fossilgruppen Mineralgruppen Strandstensgruppen Interessegrupper Lokaliteter .

 

S.A.F.s venners tur til stevnsfort d. 24/5-2009

Leder af Østsjællands Museum Tove Damholt havde for gammelt venskabs skyld, lavet en helt speciel rundvisning for S.A.F.s venner mm. Koldkrigsmuseet består af to afdelinger, primært det store underjordiske anlæg, hvor der er ca. 2 km gange 20 m nede i den gode danske kalk, fra disse gange er der forbindelse op til to dobbelkanoner fra det tyske slagskib Gneisenau med elevator og det hele. Den anden halvdel består af et raketbatteri af typen HAWK, det kom til Stevnsfort i 1984 fra en nedlagt base. Men det var ikke første gang, at Stevnsfort havde huset disse raketter, idet da de kom til Danmark i 1965, blev de midlertidigt opstillet mellem kanonerne, og her gjorde jeg tjeneste i 67 – 68, så der var ikke et øje tørt.
Nå, men tilbage til Tove, hun er en fremragende formidler, helt ud i det sublime. Hun er geolog, men nu vidste hun pludselig alt om krudt og kugler den kolde krig og alt muligt andet.
Men geologien er ikke blevet glemt i al krigs-hurlumhejet, idet der er skåret et stykke ud af klinten, hvorpå man har rekonstrueret kridttidshavbunden, bestående af en masse beyozoerkolonier, en callianassa (kreps) og en stor krukkesvamp, rigtig flot lavet af bl. andre Vagn Aage.
En tur ud på stranden gennem en af rævegangene, så de flotte klippevægge kunne beundres, indeholdt denne specialrundvisning også. 
Jeg tror, at adskillige af deltagerne blev meget overraskede over, at Danmark havde et sådan anlæg i brug i næsten 50 år, mange har sikkert set kanonerne, når de har kørt forbi, men ikke spildt det en tanke, hvad der gemte sig under jorden.
Endnu en gang tak til Tove.
Niels


Samling på P-pladsen

 


Og så ind til

Velkomst af chefen selv, Tove Damholt

 


"Mine" gamle raketter var også kommet på museum

Sådan så de ud i 1968 da redaktøren blev hjemsendt

 


Her forlader vi en af de to kanoner fra det tyske slagskib Gneisenau

Og dykker ned i

 


dybet

I en af de lange gange

 


I det super hemmelige O-rum

Der er lavet en kopi af klinten, og en "rigtig" havbund med bryozoer

 


Spøgelsesrejen Callianassa

Stor "krukkesvamp"

 


Så blev vi lukket ud af rævegangen

Ud til den flotte

 


klippevæg

Og så ind igen

 


Så var der spisning

af den medbragte

 


frokostkurv

Til sidetop