Sydsjællands Amatørgeologiske Forening
S.A.F.
. Forsiden Bestyrelsen Aktiviteter Medlemskab Medl.bladet Turbilleder .
. Nye fund Foreningsnyt Biblioteket S.A.F.s venner Stenmessen Links .
. Aktivitetsaftener Fossilgruppen Mineralgruppen Strandstensgruppen Interessegrupper Lokaliteter .

 

Billeder fra turen til Stevns klint d. 14/8-2010
Foto: Niels Hansen

Den 14. august drog en større flok amatørgeologer mod Stevns klint, velvidende at de denne dag, ”ikke ville finde noget” – de måtte tage med hjem.
Fremme ved Højerup blev vi modtaget af geolog Thomas Hansen, som arbejder på at få indsamlet så mange oplysninger som muligt, om fossilfaunaen i både skrivekridtet og bryozolagene langs Stevns klint.
Thomas` resultater skal med tiden helst føre til, at netop Stevns klint vil blive optaget på Unescos verdensarvsliste, som netop den lokalitet i verden, hvor det er lettest og tydeligst at se kridt- tertiær grænsen med det berømte fiskeler.
De gæve fossilsamlere spredtes hurtigt mod henholdsvis nord og syd med hammeren højt hævet. Der var nu ikke så meget nedfaldet materiale at hamre i (det havde jeg selv bemærket gennem de 14 dage, hvor jeg hver dag havde travet langs Stevns klint for at indsamle fossiler til netop samme projekt).
Da vi nogle timer senere samledes igen havde næsten alle dog fravristet lokaliteten flere fossiler.
Næste lokalitet var særdeles spændende, nemlig frokost på Stevns Naturcenter v. Mandehoved. I kamp med sild, ost, postej, rullepølse, løg, flere sild, mere ost osv. blev vi tanket op til eftermiddagens besøg i Sigerslev kridtbrud. Her var der mange fossiler, og der blev lystigt samlet ind i poser, rygsække og lommer. Midt på eftermiddag indstillede vi arbejdet og afleverede vores fund til Thomas.
Tak fordi vi måtte være med og tak for dejlig frokost !!!
Vi håber alle, at arbejdet med at få kørt Stevns klint i stilling til kapløbet om en verdensarvs titel vil lykkedes !!
Thomas har lovet og komme og fortælle om undersøgelserne, når de er afsluttet engang i 2011.
NB. Efterfølgende har vi modtaget følgende brev fra Thomas.
Hej Hans Henrik,
Tak for sidst til dig og Sydsjællands Amatørgeologiske Forening  for jeres flotte indsats med at finde fossiler til Østsjællands Museum. Det gav faktisk en del forskelligt, som jeg har oplistet i den medfølgende fil. Det mest spændende var en lille tand, som blev fundet af Jette nede i Sigerslev Kridtbrud. Tanden er fra en Mosasaurus, formentlig en unge. Den mangler emaljen, hvilket er noget usædvanligt. Geologisk Museums vertebratpalæontolog skyder på at den manglende emalje skyldes, at tanden har været gennem maven på et eller andet stort rovdyr i Kridthavet. Tanden vil nu blive undersøgt nærmere af en svensk ekspert, men vi kommer dog desværre næppe meget nærmere en egentlig artsbestemmelse.
Af andre fund kan følgende fremhæves: kalkrørsormen Bipygmaeus pygmaeus, et Echinocorys søpindsvin med et par pæne store kalkrørsorme, flere nydelige eksemplarer af Galerites sulcatoradiatus og diverse brachiopoder.
Endnu engang tak for jeres beredvillighed og kæmpe indsats for museet. Det var virkeligt dejligt at se.
Med venlig hilsen,
Thomas

Ved Højerup
Frokost på Stevns Naturcenter
Stevns kridtbrud

Til sidetop