Sydsjællands Amatørgeologiske Forening
S.A.F.
. Forsiden Bestyrelsen Aktiviteter Medlemskab Medl.bladet Turbilleder .
. Nye fund Foreningsnyt Biblioteket S.A.F.s venner Stenmessen Links .
. Aktivitetsaftener Fossilgruppen Mineralgruppen Strandstensgruppen Interessegrupper Lokaliteter .

 

Piesbergtur

Billeder fra tysklandsturen til bla. Piesberg d. 9, 10 og 11 september 2011

Så er vi nogle stykker, som har været på klubtur til Tyskland, hvor især plantefossilerne i Piesberg ved Osnabrücke var i tankerne.
Piesberg er et enormt stenbrud, hvor der brydes granit. Her imellem befinder der sig et lag skifer, som er ekstremt fossilførende. Lagene indeholder for det meste aftryk af de planter, der for 300 mill. år siden voksede i de store mangrovesumpe. Det kan være aftryk af f.eks. bregneblade, græsstrå og hele plantestængler af padderokker. Plantedelene kan være gyldne, rødlige, blålige og hvide, hvilket skyldes opstigende gasarter efter vulkansk aktivitet.
Kl. 4.40 natten mellem d. 8/9 og 9/9 drog 7 morgenfriske fra Næstved og kl. 11.30 var vi fremme i Kalkrise, som var den første lokalitet, vi skulle besøge. Her mødtes vi med Finn H fra Jylland, som var kommet dagen før. Kalkrise er en lokalitet med aflejringer fra juratiden (mellem Kimmeridge) hvor man, selvom der ikke længere bliver gravet, kan finde rigtig mange brachiopoder samt søpindsvin, hvis man er heldig.
Alle havde noget i poserne, da vi senere kørte videre til Hinterm Berge for at finde septarier med krystaller i + måske en belemnit eller to. Det var småt med belemnitter, men der blev fundet både ammonitter, brachiopoder og septarier med fine kvartskrystaller, siderit og chalkopyrit samt enkelte stykker goethit.
Herfra kørte vi til Velbe for at se, om det var rigtigt, at der igen blev gravet her. Materialet er fra Juraperiode: Unter Pliensbachium til Ober Bajocien, dvs. ca 195 – 166 mill år. Tidligere har man her kunnet finde bla.  ammonitter, belemnitter og muslinger, mange med fine krystaller, men det viste sig desværre at være lidt af en fuser. Man har kun skrabet noget af overjorden af med tanke på at udvide den golfbane, man i forvejen har anlagt ovenpå de mange fossiler, man ellers har haft mulighed for at samle. Stig kikkede lidt mere grundigt på noget af materialet, der var blottet og var så heldig, at han fandt en fuldstændig perfekt trigonia (musling) på 6 -7 cm. Meget meget flot er den. Også Stisser var heldig. Hun fandt en meget meget flot ammonit eller nautil på 8 – 9 cm.
Efter Velbe var det tid at finde vandrehjemmet, vi skulle bo på. Her var fine værelser, gode madrasser og fin morgenmad med mulighed for at lave en god solid madpakke. Vi fik pakket ud, blev vasket – hårdt tiltrængt  og sulten meldte sig. Ca 1,5 km fra vandrehjemmet fandt vi en grillbar og den værste sult blev stillet.
Næste dag gjaldt det så Piesberg og vi blev ikke skuffede. Her var fine ting at finde. Både mineralsk og fossilt. Bruddet ER enormt. Flere steder var der lavet klar til nye sprængninger og ét sted, hvor der var nysprængt, fandt nogle af os de nydeligste kvartskrystaller. På et andet sted i bruddet blev der fundet flere forskellige slags bregneblade, annularia, calamites og græsstrå. Monika var heldig at finde et meget smukt 3-dimiensionel bregneblad, som blev pakket meget meget forsigtigt ind, men som desværre kun var smulder da hun pakkede det ud igen. Heldigvis fik vi taget et billede af det og man kan også se det på vores hjemmeside. Jeg fandt et stykke med mange forskellige plantedele hvori der også er enten en trilobit eller en dolkhale (Euproops sp.). Det skal blive spændende at få det opklaret. På et tidspunkt dukkede der en tysk fossilsamler op. Han havde fundet nogle store stykker træ, som især Torbjørn var interesseret i og han viste også Hans Henrik flere nye mulige fundsteder. Efter en lang, fundrig, varm og støvet dag var det dejligt med et bad inden vi om aftenen nød en god middag på en græsk restaurant.
Søndag var det tanken at finde kvartskrystaller i Stappelberg. Alle, på nær Torbjørn og Henrik, der i stedet ville finde flere fossiler i Kalkrise og Wehrendorf, kørte til Stappelberg, hvor Hans Henrik efter hukommelsen lykkedes at finde bruddet. I Stappelberg bryder man granit, der bliver knust til skærver til vejfyld. Flere steder var der lavet klar til sprængning. Det var med stor forsigtighed man skulle færdes langs kanten af bruddet, for mange steder er der store revner i de mere end 200 m dybe vægge. Igen var vi heldige at finde fine kvartskrystaller og Stig fandt tillige træ i nogle af de øverste sandstenslag.
Kl. 15 mødtes alle i Kalkrise og bilnæserne blev vendt imod Danmark. Kl. 19.30 sejlede færgen og kl. 22 kunne jeg bære mine fund op i lejligheden. En dejlig fundrig stentur var slut og jeg kan se frem til mange gode timer, hvor jeg skal kikke nærmere på tingene.
Birgit Larsen.

Til sidetop