Sydsjællands Amatørgeologiske Forening
S.A.F.
. Forsiden Bestyrelsen Aktiviteter Medlemskab Medl.bladet Turbilleder .
. Nye fund Foreningsnyt Biblioteket S.A.F.s venner Stenmessen Links .
. Aktivitetsaftener Fossilgruppen Mineralgruppen Strandstensgruppen Interessegrupper Lokaliteter .

 

Turen til Holmegårds mose d. 1/6-2008
Foto Birgit Larsen

1. juni tog elleve friske mosevandrere traveskoene på, for at gennemføre en ca. 7 km lang tur i Holmegårds Mose. Under turen fortalte Niels bl.a. om tørvegravning i mosen. Holmegårds Glasværk er netop lagt i nærheden af mosen på grund af tørvene. Flere søer vidner om intensiv gravning helt ned til den kalkholdige søbund.
Mosen er kendetegnet ved en interessant flora. F.eks. står kæruld i hvidt flor netop nu. Fantastisk syn. Flemming fandt og fremviste den insektædende plante rundbladet soldug.  Vi vandrede på stier gennem skoven i en lang karavane. Man følte sig  som opdagelsesrejsende i junglen. Mange forskellige træer og buske. Insekter var der naturligvis også.  Efter sigende skulle der også være hugorme, men vi så ingen denne dag.  Så skete der det, at Nana forelskede sig i en smed. Hun forsvandt helt ud af syne. Hans Henrik skulle lige til at sætte en eftersøgning i gang. Men Nana var selvfølgelig gået efter guldet. En guldsmed, som hun filmede lidt med. En bemærkning om at man blev helt høj af at gå her i mosen, mente H.H. ikke passede. Han mente, at han var blevet mindre. Flere cm var nok slidt af på den lange vandretur. Vi kom også gennem Porsemosen. Jeg samlede lidt porseblade, som kan bruges til fremstilling af urtesnaps. Vi var nu nået så langt, at vi var  i nærheden af Stenslaget. Som sidste mand slæbte jeg mig over målstregen. Så blev der serveret Inges hjemmebryg i form af kryddersnapse i mange variationer til vores madpakker. Derudover mangfoldige ølsorter fra Stenslagets lager. Vi beundrede Kurts nyopstillede stenlager og begyndte at gå tilbage til bilerne. På hjemturen besøgte vi en tørveudgravningsmark hvor brødrene og viste det sig også Else havde gravet tørv. Her må jeg komme med en anekdote: I starten af turen oplevede vi en Keld og Dirch skolekammerat historie. Hovedpersoner, Kurt og Else. Det viste sig, at de var skolekammerater fra Gelsted skole i 40’erne. Else: ER DET IKKE Kurt fra Mosen? - Kurt: ER DET IKKE Else fra Nederlandet? -  Og det kunne de kun sige: JAHH til.
Niels sluttede af med en anden anekdote. Der er fundet en trillebør  i Fensmarkskoven fra 1640. Den er sikkert blevet brugt til at transportere tørv med. Det beviser at der også var tørvetrillere så langt tilbage i tiden.
Mogens

Til sidetop