Sydsjællands Amatørgeologiske Forening
S.A.F.
. Forsiden Bestyrelsen Aktiviteter Medlemskab Medl.bladet Turbilleder .
. Nye fund Foreningsnyt Biblioteket S.A.F.s venner Stenmessen Links .
. Aktivitetsaftener Fossilgruppen Mineralgruppen Strandstensgruppen Interessegrupper Lokaliteter .

Uddrag af Niels Hansens foredrag om falske fossiler.

Falske fossiler

Jeg vil i denne artikel prøve at trække de væsentligste ting ud af mit foredrag om falske fossiler. Jeg kalder foredraget ”falsk eller kopi”, idet jeg mener. at hvis man glemmer at sige det er en kopi, må det jo være falsk. Med hensyn til kopier, det er der bestemt ikke noget i vejen med, når blot man husker at sige det. Vi har jo alle stået og set på en kopi hvis man har været på et naturhistorisk museum et eller andet sted i verden, nemlig øglefuglen Archaepteryx som hænger på alverdens museer, Den ægte kan dog nu ses på Museum für Naturkunde i Berlin.
De kopier i museumskvalitet der laves rundt om i verden, og som sælges som sådan, er ikke lavet for at snyde godtroende fossilsamlere, men sælges til undervisningsbrug, har en kvalitet egnet til studiebrug, og de er bestemt ikke billige.
For ikke at blive snydt, bør man sætte sig grundigt ind i det enkelte fossils karaktertræk, så man ved hvad man skal kigge efter, man skal bl.a. være opmærksom på at et fossil nemt kan være for perfekt, der bør også være et stereomikroskop til rådighed, samt ultraviolet lys så f.eks. lim og lignende kan konstateres, det er også en god ide at have fortyndet saltsyre, så det kan konstateres om matrixen er af kalksten. 
Det er næppe nogen hemmelighed. at markedet i disse år er oversvømmet med falske fossiler i alle mulige kvaliteter.
Det har i mange år været Marokko der havde førertrøjen på i produktionen af trilobiter, ammoniter mm.
Med hensyn til næsten alt muligt andet, er det Kina der er på banen, det gælder alt inden for dinosaurer, pattedyr, vandreptiler, insekter, øgler og meget andet.
Fra Libanon er der dukket en del krebsdyr op malet på kalksten, der minder om Solnhofenkalkstenen.
Men jeg vil nu prøve at komme med nogle eksempler fra de forskellige dyregrupper. 

Trilobiter:
Som tidligere omtalt er det Marokko, der er storleverandør af trilobiter i alle kvaliteter.
Billede 1 og 2 viser store trilobiter (phacops) støbt i forskelligt materiale direkte på en kalksten.
Der er altid mange paradoxides til salg på diverse messer rundt omkring, de kan være lavet på mange forskellige måder, som helstøbte eksemplarer der efterfølgende er fræset ned i en rigtig kalksten (billede 3), eller et fragment af et rigtigt fossil, hvorefter man har påspartlet resten af trilobiten, billede 4 viser en sådan, på det højre billede er trilobiten vasket ren for farve og det oprindelige fossil er markeret. En meget benyttet metode er at støbe et plasticdyr oven på hele stenen og præparere de to halvdele sammen så det ikke kan ses (billede 5).
Der er også de flotte plader med mange trilobiter på, de er lavet som ovenstående, og så er der lige det, at mange af dem aldrig har kunnet mødes i virkeligheden, der kan være mange millioner år mellem de enkelte arter (billede 6 og 7).
Endelig er der de helstøbte trilobiter i plastic og lak, de har som regelen også ”fripræparerede” pigge, kropsled, ”horn” mm. lavet i lak (billede 8). Der er også de meget stor trilobiter på op til en halv meters længde, man skal huske på, at mange af disse aldrig er fundet i hel tilstand, piggene på det afbillede eksemplar er til al overflod påklistrede orthoceras (billede 9)

Mosasaurkæber:
Mosasaurkæber og tænder er et helt kapitel for sig selv. Har man været på en af de store messer, f.eks. Hamburgmessen, vil de fleste have bemærket de store mængder af stykker med mosasaurkæber, men skindet bedrager, de består alle af grus holdt sammen af vandopløseligt lim (tapetklister) heri er lagt knoglestykker af ged eller kamel, samt nogle ægte tænder på billede 10, 11 og 12 ses et sådan kæbestykke blive dissikeret med værktøj og varmt vand, og resultatet bliver grus, knogler og tænder (tryk her) og se en billedserie med et sådan stykke der bliver lagt i varmt vand og i løbet af 5 min. går i fuldstændig opløsning.
En anden side af samme sag er mosasaurtænder med rod (billede 13).
Det venstre billede viser en ægte tand med rod, det ses ved, at der her er huller i rodmaterialet til nerver og blodårer, hvorimod den højre tandrod er lavet af grus, hvorimod begge tænder er ægte, jeg så på Hamburgmessen, at man nu er begyndt at trykke stykker af ægte rodmateriale ind i de falske grusrødder, for at få dem til at se ægte ud. Det er jo også påfaldende, at på mange messer koster tænder med og uden rødder det samme.

Ammoniter:
Der er nok ikke mange der forestiller sig at nogen gider snyde med ammoniter der jo findes i hobetal rundt omkring, alligevel støbes de i bl.a. hydrostone (gipscement) (billede 14) eller som på billede 15, hvor den øverste er præpareret ud i midten, medens den nederste er billedhuggerarbejde i midten, og det nyeste skud på stammen er denne sending fra Marokko (billede 16) købt af en forhandler i USA, det viser sig, at ammoniterne er rene billedhuggerarbejder.

Kinesiske fossiler:
Flere store forhandlere og samlere advarer nu på det kraftigste mod falske kinesiske fossiler, det skulle nu være betydeligt nemmere at vinde i lotto end at finde et ægte donosauræg på nettet. Ifølge disse seriøse forhandlere er mere end 98% af det materiale, der kommer fra Kina falske eller modificerede fossiler, men langt de fleste er rene afstøbninger.
Der advares nu på det kraftigste mod følgende fossiler fra Kina:

Fugle fossiler
Flyveøgle fossiler
Dinosaur skeletter og kranier
Dinosaur klør
Dinosaur æg
Pattedyrs skeletter og kranier (specielt sabeltiger)
Keichousaurs og andre vandreptiler
Hvaløgler
Frø fossiler
Insekter og andre leddyr på stenplader og i rav
Skildpadde fossiler
Krokodille fossiler

Fugle:
Dette fuglefossil er stykket sammen af flere forskellige ting, bl.a. er rygraden fra en fisk (billede 17), den anden fugl er ren fiktion støbt (billede 18).

Dinosaur æg:
Da det næsten er en umulig opgave at opremse alt hvad man skal tage sig i agt for, vil jeg anbefale at søge på google efter fake dinosaur eggs.

Pattedyr:.
Her blot et enkelt eksempel på en kinesisk sabeltiger støbt i hydrostone (billede 19)

Keichousaurs:
Keichousaurs findes i mange variationer, den her viste (billede 20) har jeg købt i Beijing, den er lavet på den måde, at der er hældt lak ud på stenpladen, hvorefter der er drysset sand over lakken for at danne mønstreret af knogler, andre er støbt eller graveret ned i stenen, som regel meget dygtigt lavet.

Frø fossiler:
Er ligeledes støbt eller lavet med lak på stenplader (billede 21)

Insekter på stenplader og i rav:
Insekter på stenplader er lavet som de andre med lak og sand eller andre materialer (billede 22). Insekterne i rav er lavet på to måder, det er altid nulevende insekter eller andre leddyr, der er indstøbt i enten farvet plastic eller i omsmeltet ravstøv. Det man skal være opmærksom på er at dyrene er for flotte, der er måske farver på, og af grådighed puttes tit for store dyr ind, som sidder perfekt.
F.eks. vil en skorpion der bliver fanget i en klat harpiks, forsøge at komme fri og vil uvægerligt komme til at ligge i forvredne stillinger, og hvis ikke dyret dækkes lynhurtigt, vil andre nå at spise af den nødstete. Så hvis det ikke er den ægte vare, vil det hurtigt se for flot ud (billede 23 og 24).

Krebsdyr fra Libanon:
Der er de seneste par år dukket små krebsdyrsfossiler op fra Libanon. Da der er fundet en del krebsdyr, i form af rejer i en kalksandsten, der minder meget om den, der kendes fra Solnhofen i Sydtyskland. Og når der er ægte fossiler, er der også kreative folk, som producerer nogle falske (billede 25 og 26), de er meget små og utroligt godt lavet, så når du ser den slags små krebsdyr (det gælder også små fisk) på hvide stenplader, så se dig godt for.

Niels Hansen  
nielsehansen@mail.tele.dk


Tilbage

Tilbage
 


Tilbage


Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage

Tilbage
 
Tilbage

Tilbage