Månedsmøde: Livets start på jorden v/ Tue Hassenkam
Hvordan begyndte livet på Jorden? Det er der ingen der ved. Hvis vi følger livets udvikling tilbage i tiden, ender vi med en lille enkelt cellet organisme, som dog stadigvæk er et komplekst system der involverer stofskifte, DNA-kodning og funktionelle proteiner. Der må dog have været mere simple organismer før dette.
Kernen i alt liv er et kemisk system som følger Darwinistisk evolution, og livet på Jorden er over tid blev mere og mere kompleks og varieret, med størrelser fra nogle få hundrede nanometer til over 10 meter. Følger man evolutionen til dens logiske konsekvens, må livet have startet meget småt og meget simpelt med nogle få reproducerende molekyler, som senere udviklede sig til mere og mere komplekse organismer hvorfra den første enkelt cellede organisme opstået.
I foredraget vil jeg gøre rede for hvordan vi forsøger at genskabe de tidligste betingelser for liv i laboratoriet, og hvordan vi forsøger at komme så tæt på livets start på Jorden ved at se på de ældste rester af liv på Jorden i klipper på Grønland.